Quercetine remt mogelijk influenza

9 december 2021

Griep wordt veroorzaakt door het sterk muterende influenzavirus. Door de vele mutaties kan er resistentie ontstaan tegen bestaande medicijnen tegen influenza. Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om infectie te voorkomen en te behandelen is daarom belangrijk. In een review worden enkele interessante antivirale eigenschappen van quercetine tegen het influenzavirus beschreven (Mehrbod et al, 2020). Alhoewel de review interessante inzichten biedt, betreffen de beschreven studies voornamelijk in vitro- en dieronderzoek. Het therapeutisch toepassen van quercetine bij influenza is daarom nog onvoldoende onderbouwd.

Quercetine

Influenza

Wereldwijd raakt jaarlijks 5-10% van de volwassenen en 20-30% van de kinderen besmet met het influenzavirus. Griep kan bij sommige risicogroepen leiden tot complicaties en zelfs tot overlijden. Omdat er vanwege het muterende karakter van het virus resistentie kan ontstaan tegen medicijnen, is er vanuit diverse onderzoeksgroepen belangstelling voor nieuwe strategieën in de preventie en behandeling van griep. Er is dan ook vele jaren aan onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van plantaardige en bioactieve bestanddelen tegen influenza.

Quercetine

Quercetine behoort tot de familie van rutine en is de meest voorkomende flavonoïde. Het komt voor in meer dan 20 verschillende soorten planten, waaronder groenten en fruit zoals kappertjes, rode ui, appels, druiven en bessen. Uit verschillende in vitro- en dieronderzoeken blijkt dat quercetine over antivirale eigenschappen beschikt. Via meerdere mechanismen is quercetine in staat om de levenscyclus van het influenzavirus te beïnvloeden en hiermee vermenigvuldiging te remmen. Helaas ontbreken grotere klinische (humane) studies nog, waardoor het nog te vroeg is voor harde conclusies en therapeutische toepassing van quercetine bij of tegen virale infecties.

Uiteraard is het gebruik van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan quercetine wel goed voor de gezondheid.

Referentie

Mehrbod, P., Hudy, D., Shyntum, D., Markowski, J., Łos, M. J., & Ghavami, S. (2020). Quercetin as a Natural Therapeutic Candidate for the Treatment of Influenza Virus. Biomolecules, 11(1), 10.