Boek: KETO-DETOX, zonder honger ontgiften en afvallen

12 november 2019

Koolhydraat-arm eten is hot, net als het zogenaamde keto-dieet ofwel extreem koolhydraatarm eten. Anna Kruyswijk (natuur-arts n.p.) ontwikkelde een combinatie van de klassieke detoxkuur en het verblijven in ketose. Met als gevolg dat je niet alleen afvalt, maar ook ontgift.

Laag calorisch en sterk koolhydraat beperkt

Kruyswijk: “Ik doe bijna jaarlijks een detoxkuur en afgelopen voorjaar wilde ik ook eens gaan watervasten. Tijdens dit watervasten kwam ik natuurlijk vanzelf in ketose. Watervasten is voor mij niet voor herhaling vatbaar, maar ik voelde me in ketose wel erg goed. Zo kwam ik op het idee om het verblijven in ketose in te passen in de ‘klassieke’ detoxkuur uit de natuurgeneeskunde ”.
Ze ontwikkelde een kortdurend laagcalorisch en sterk koolhydraat beperkt dieet met als doel via ketose de vetbranding op gang te brengen. Aangezien afvalstoffen zich opslaan in vetweefsel, val je niet alleen af, maar ontgift je ook.

Experiment

Om het effect te testen deed ze een experiment met proefpersonen die 14-20 dagen kuurden. Tijdens de kuur werden dagelijks het gewicht en de taille-omvang gemeten en twee keer daags de ketonen in de urine. Middels een vragenlijst werden symptomen vastgelegd om te kunnen bijsturen met beleid en voedingssuppletie. Zelf kuurde ze slechts 10 dagen, omdat ze geen overgewicht heeft, alleen wat buikvet. Ze verloor net als de proefpersonen visceraal vet en de proefpersonen (die langer kuurden) vielen ook af. Het effect blijkt duurzaam. Bovendien zet vasten aan tot het vernieuwen van de mitochondria, waardoor de sporter na de kuur gemakkelijker spieropbouw en -training verwezenlijkt.

Begeleiding noodzakelijk

Het boek is geschreven voor de consument en sporter, maar Kruyswijk benadrukt dat het zeker niet bedoeld is als doe-het-zelf boekje. Ondanks dat het dieet goed vol te houden is, vereist het een goede begeleiding; niet alleen om de kuur en de detoxverschijnselen goed te duiden en te begeleiden, maar ook vanwege het rekenwerk dat eraan te pas komt. Het is meer bedoeld ter verkenning van de mogelijkheden van een Keto-Detox kuur. En natuurlijk voor de professional om in te zetten in de eigen detox-praktijk. Kruyswijk geeft ook tweedaagse cursussen KETO-DETOX voor professionals.

Bestellen

Het boekje bestaat uit 11 hoofdstukken over o.a. de gevolgen van een toxische belasting, de energieproductie in de cel, metabole starheid, metabole flexibiliteit, spieropbouw en natuurlijk het keto-detoxdieet zelf. Dit alles onderbouwd met wetenschappelijke literatuur.
Het boekje kost € 12,95 en is te bestellen via bol.com en www.jouwvoeding.com

De auteur werkte 30 jaar als (natuur-)arts, waarvan 20 jaar met detox voor patiënten. Sinds 2008 promoot zij preventie in de vorm van lezingen en onderwijs, vanuit haar organisatie Jouw Voeding. Zo is ze al jaren docent aan de eenjarige Opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer & Therapie en een veelgevraagde spreker op het gebied van voeding en complementaire zorg.

Ketox dieet