Curcumine beschermt tegen spierschade en spierpijn na intensieve training

12 oktober 2019

Curcumine is het belangrijkste bestanddeel van Curcuma longa. Dit bestanddeel is bekend vanwege anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat deze processen ook een rol spelen bij sport en herstel na training, is in een nieuw onderzoek bekeken wat het effect is van suppletie met curcumine op oxidatieve stress, ontsteking, spierschade en spierpijn.

Protocol

Voor dit onderzoek volgden 19 mannen een trainingsprotocol van 28 dagen die (minimale) spierschade veroorzaakte. Voorafgaand aan elke training kregen ze 1500 mg curcumine of een placebo. Ook werden bloedmonsters verzameld en gaven de deelnemers aan in welke mate zij spierpijn ervaarden ten gevolge van de training.

Resultaten

Na analyse van de resultaten bleek dat de mannen die curcumine gebruikten significant minder spierschade en minder spierpijn hadden dan de mannen in de placebogroep. Suppletie met curcumine had geen effect op antioxidant capaciteit, ontstekingswaarden en oxidatieve stress.
De onderzoekers concludeerden dat curcumine spierschade en spierpijn kan verminderen zonder het ontstekingsproces dat optreedt na een sporttest negatief te beïnvloeden.

Bron: Basham et al. Effect of Curcumin Supplementation on Exercise-Induced Oxidative Stress, Inflammation, Muscle Damage, and Muscle Soreness. J Diet Suppl. 2019 Apr 26:1-14. doi: 10