Vergroot de veerkracht van uw cliënt met een holistische benadering

Vermoeidheidsklachten zijn een van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang. Vaak gaan deze klachten gepaard met een slechte slaap, bijvoorbeeld als gevolg van hinderlijke nachtelijke opvliegers. Door de slechte slaap en vermoeidheid wordt het voor veel vrouwen lastig om overdag goed te kunnen blijven functioneren. Zeker wanneer er weinig erkenning is voor hun situatie vanuit de omgeving. De stap naar stress en depressieve klachten is vervolgens snel gemaakt. En dat komt de verbetering van de vermoeidheid niet ten goede. 

In dit webinar zoomen twee kundige sprekers in op dit onderwerp. Lianne Maan, voedingskundige en gezondheidswetenschapper, en Barbara Havenith, orthomoleculair arts en gynaecoloog, laten u zien welke rol hormonale veranderingen spelen bij vermoeidheidsklachten en hoe u uw cliënten zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen middels leefstijl, voeding en suppletie. Beide sprekers geven praktische tips en adviezen die u aan uw cliënten mee kunt geven om zo vitaal en energiek mogelijk door deze natuurlijke en ook bijzondere periode te komen. 

Slaapproblemen tijdens de overgang

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een grote veerkracht minder last hebben van overgangsklachten zoals vermoeidheid en slaapproblemen. Optimalisatie van de veerkracht, al in de jaren vóór de overgang is daarom belangrijk. Lianne Maan belicht in haar presentatie van circa 20 minuten het hoe & waarom rondom het belang van een goede veerkracht.

In sommige gevallen zijn de meer algemene adviezen niet voldoende en is er meer nodig om slaapproblemen en vermoeidheidklachten aan te pakken. Wat kan bijvoorbeeld  hormoontherapie betekenen voor uw cliënten en wat valt er te bereiken met suppletie? Welke rol spelen voeding en leefstijl bij ernstigere klachten en hoe kunt u hierin effectief ondersteuning bieden zonder uw cliënt te veel te belasten? Barbara Havenith gaat in haar presentatie van 45 minuten in op deze intrigerende vragen.

Download Handout