Voeding, prebiotica en probiotica voor de vrouwelijke vruchtbaarheid

5 juli 2024

Het microbioom speelt een belangrijke rol in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ro Huntriss, specialist vruchtbaarheidsdiëtetiek, presenteerde de stand van de wetenschap rondom dit onderwerp en liet zien dat het optimaliseren van het microbioom en eventueel het verbeteren van een dysbiose met voeding, pre- en probiotica, mogelijk kan helpen bij het verbeteren van de vrouwelijke gezondheid.

 

Het microbioom & vruchtbaarheid

Het microbioom beïnvloedt de productie van hormonen zoals oestrogeen, androgenen en insuline. Hierdoor is er een directe relatie tussen de darm en hormonale aandoeningen zoals PCOS, endometriose en verminderde vruchtbaarheid. 
Lactobacillen spelen een cruciale rol in het vaginale microbioom van gezonde vrouwen, door het voorkomen van de groei van pathogene micro-organismen. Lage aantallen lactobacillen zijn gerelateerd aan vroege miskramen en een verminderde innesteling (‘implantatiefalen’).

 

Pre- en probiotica voor een betere vruchtbaarheid

Alhoewel onderzoek hiernaar nog in de kinderschoenen staat, zijn er veelbelovende resultaten. Zo laat een onderzoek zien dat gehydrolyseerd guargom (een prebioticum) dysbiose kan verminderen en zwangerschapspercentages kan verbeteren. Ook probiotica (met lactobacillen) lijkt te kunnen bijdragen aan een verbeterde zwangerschap bij mensen met een geschiedenis van terugkerende miskramen. Pre- en probiotica kunnen ook een positief effect hebben bij hormonale aandoeningen zoals PCOS en endometriose. Endometriose is een ontstekingsaandoening waarbij baarmoederweefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit weefselgroei wordt grotendeels beïnvloed door oestrogeen. Vrouwen met endometriose lijken lagere niveaus van lactobacillen in hun microbioom te hebben, en dysbiose kan leiden tot ontsteking en verhoogde circulerende oestrogenen, beiden een risicofactor voor het ontstaan van endometriose. Lactobacillen lijken symptomen van endometriose te kunnen verbeteren bij vrouwen met een dysbiose, maar meer onderzoek hiernaar is nodig. 

 

Mediterrane voeding

Naast pre- en probiotica is ook een mediterrane voeding, met veel groenten, fruit, vis en volkoren granen, en een lage inname van snacks en vlees, gerelateerd aan een hogere concentratie 40% hogere zwangerschapspercentages bij onvruchtbare koppels die IVF of ICSI-behandelingen ondergaan. Nutriënten die hierbij een rol spelen zijn onder andere:

  • Foliumzuur, ter verbetering van de kwaliteit van eicellen en spermacellen, ter vermindering van het risico op neurale defecten en voor een gezonde ovulatie;
  • Antioxidanten (vitamine C, E, selenium en zink), die bijdragen aan de implantatie en gezonde progesteronniveaus;
  • Omega-3 vetzuren, ter verbetering van de kwaliteit van eicellen en spermacellen, ter vermindering van ontsteking en ondersteuning van het micriobioom;
  • Vitamine D, voor een betere ovulatie en minder riscio op miskramen;
  • Vitamine B12, ter verbetering van de implantatie en vermindering van het risico op miskramen.

Voeding, prebiotica, probiotica voor vrouwelijke vruchtbaarheid

Referentie

NutraIngrediens. The gut and female fertility: What does the science say? URL: https://www.nutraingredients.com/Article/2024/05/09/the-gut-and-female-fertility-what-does-the-science-say. Gereaadpleegd op 05-07-2024