Bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met 'vrouwspecifieke', hormoon gerelateerde klachten. Menstruatiepijn, migraine en overgangsklachten zijn voorbeelden van veelvoorkomende klachten. Maar ook endometriose en PCOS zijn aandoeningen waarvoor veel vrouwen passende ondersteuning zoeken. Vaak worden vrouwen met deze klachten naar huis gestuurd met een pijnstiller en de - niet altijd uitgesproken - woorden 'het hoort er een beetje bij' en 'kijk het nog even aan'. Vanwege deze niet tevredenstellende behandeling, weten veel vrouwen met hormonale klachten hun weg naar de complementaire praktijk te vinden.

Het estroboloom; van belang voor de hormonale balans

In de complementaire geneeskunde ligt de nadruk meestal op het aanpakken van de oorzaak van de klachten, in plaats van de symptomen. Oorzaken die liggen in onder andere voeding, stress, blootstelling aan hormoonverstorende stoffen, het (langdurig) gebruik van de anticonceptiepil, laaggradige ontsteking én de darm. In dit webinar besteden we speciale aandacht aan de darm, en in het bijzonder het 'estroboloom'. In 2011 is de term estroboloom gedefineerd en gaat over de rol van het microbioom in het metabolisme van oestrogeen. Een dysbiose blijkt, via het estroboloom, een belangrijke oorzaak te kunnen zijn van oestrogeendominantie. Door het oestrogeenmetabolisme en uitscheiding van oestrogeenmetabolieten te ondersteunen, biedt de complementaire en orthomoleculaire therapie hoopgevende kansen voor vrouwen met hormonale klachten.

Kijk het webinar terug op het moment dat het u uitkomt

Meld u nu aan voor dit gratis webinar en log in op dinsdag 28 mei om 20.00 uur, om live mee te doen en uw vragen te stellen via de chat. Bij aanmelden ontvangt u ook een terugkijklink waarmee u het webinar op elk moment kunt terugkijken.