Vitamine D, visolie en krachttraining werken beschermend tegen kanker

1 juni 2022

Uit een recente Zwitserse studie blijkt dat suppletie met vitamine D en visolie, in combinatie met krachttraining, een beschermend effect heeft tegen kanker. De onderzoekers hebben in deze studie gekeken naar het effect van gemiddeld 3 jaar lang suppletie met dagelijks 2.000 IU vitamine D (50 mcg), 1.000 mg visolie en ten minste 2x per week krachttraining, op het risico op het ontstaan van kanker bij gezonde, thuiswonende 70+-ers. De onderzoekers concluderen dat de combinatie van deze interventies leidde tot circa 60% minder kans op het ontstaan van kanker.

 

En gecombineerde therapie heeft het meeste effect

De verschillende therapieën (vitamine D, visolie of krachttraining) lieten los van elkaar wel beschermende richtingen zien maar deze waren bij alle drie de therapieën statistisch gezien niet significant. Wanneer de drie therapieën gecombineerd werden,  was er sprake van een cumulatief (sterker) en ook een statistisch significant effect. Het is dus de aanbeveling om vitamine D, visolie én krachttraining te combineren om het risico op kanker te verminderen.

 

Referentie

Bischoff-Ferrari et al. (2022). Combined Vitamin D, Omega-3 Fatty Acids, and a Simple Home Exercise Program May Reduce Cancer Risk Among Active Adults Aged 70 and Older: A Randomized Clinical Trial. Frontiers in Aging. 3. 852643.

Visolie supplement