Veroudering van het brein vertragen?

17 mei 2023

Wetenschappers in Singapore hebben aangetoond dat een speciaal lipide-transporteiwit een cruciale rol speelt bij het beschermen van zenuwen. Mogelijk kunnen supplementen met deze lipiden in de toekomst de schadelijke gevolgen van veroudering voor de hersenen vertragen. De resultaten van dit preklinische onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de ‘Journal of Clinical Investigation’.

 

Afwijkingen in Mfsd2a gen kan leiden tot verminderde myelinisatie

De myelineschede is een isolerend membraan dat zenuwen omhult. Dit zorgt voor een snelle en effectieve geleiding van elektrische signalen door het zenuwstelsel. Bij het ouder worden kan de myelineschede op natuurlijke wijze degenereren, waardoor fysieke en cognitieve vermogens achteruit gaan. 

Mfsd2a is een eiwit dat lysofosfatidylcholine (LPC) naar het brein transporteert. Dit lipide is een onderdeel van het myelinisatie proces. LPC is een lipide dat een omega-3 vetzuur bevat. Genetische defecten in het Mfsd2a-gen leiden tot aanzienlijk verminderde myelinisatie en een geboorteafwijking waarbij het hoofd van de baby veel kleiner is dan het zou moeten zijn (microcefalie). 
Het onderzoeksteam toonde in preklinische modellen aan dat het verwijderen van Mfsd2a uit voorlopercellen die uitgroeien tot myeline-producerende cellen gebrekkige myelinisatie na de geboorte tot gevolg heeft. Verder onderzoek toonde aan dat de afwezigheid van Mfsd2a het reservoir van vetzuurmoleculen - in het bijzonder omega-3 vetzuren - in de voorlopercellen verminderde. Hierdoor konden deze cellen niet uitgroeien tot cellen die myeline produceren. 

 

Voedingssupplementen met LPC omega-3-vetzuren

Deze bevinding opent mogelijke wegen voor de ontwikkeling van therapieën en voedingssupplementen op basis van LPC omega-3-vetzuren die helpen bij het behoud van myeline in de ouder wordende hersenen. De onderzoekers starten nu met het uitvoeren van preklinische studies om te bepalen of LPC omega-3-vetzuren in de voeding kunnen helpen om beschadigde axonen in de hersenen opnieuw te myeliniseren. Hopelijk leidt dit tot nieuwe behandelopties om de myelinisatie van de hersenen en de cognitieve functie tijdens het ouder worden te behouden of zelfs te verbeteren.

Veroudering van het brein vertragen

Referentie:

Vetrivel Sengottuvel, Monalisa Hota, Jeongah Oh, et al. Deficiency in the omega-3 lysolipid transporter Mfsd2a leads to aberrant oligodendrocyte lineage development and hypomyelination. Journal of Clinical Investigation, 2023;