Vasten; een pauze voor lichaam en geest

15 juli 2019

Steeds meer mensen doen aan vasten, en dat doen ze lang niet meer alleen vanuit een religieus oogpunt. Vasten is een manier is om stil te staan bij je voeding, je gezondheid, je leven en bij alles wat je doet. Door te vasten maak je een pas op de plaats. Het is een pauze die helpt om te ontsnappen aan de snelle maatschappij en aan een omgeving die continu je aandacht trekt. En dat spreekt steeds meer mensen aan. Veel mensen zijn immers 24/7 bereikbaar, ondernemen veel sociale activiteiten, maken carrière en hebben een gezin te onderhouden.

Daarnaast wordt op bijna elke hoek van de staat (ongezonde) voeding voor een spotprijsje aangeboden, en wordt het ons makkelijk gemaakt om zo min mogelijk te hoeven bewegen. Samen met een hogere mate van stress wordt het lastiger om op gewicht te blijven en daarmee ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Vasten is een ideale manier om, naast bezinning, ook het gewicht onder controle te krijgen en te werken aan (lange termijn) lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Vasten voor je gezondheid

Er komt steeds meer bewijs dat af en toe vasten gezond is. Periodiek vasten verandert je eetlust (je hebt minder snel trek), helpt je bloedsuikergehalte op peil te houden en beschermt tegen overgewicht en insulineresistentie. Door regelmatig te vasten en hiervoor niet te compenseren wanneer je niet vast, eet je in zijn algeheel minder en daardoor val je af.

Vasten kan op vele manieren

Vasten wordt op veel verschillende manieren gedaan. Veel mensen laten specifieke voedingsmiddelen voor een bepaalde periode staan zoals alcohol, vlees, limonade en snoep. Maar je kunt ook langere tijd helemaal stoppen met eten. Het periodiek vasten (of intermittent fasting) is daar een voorbeeld van. Hierbij eet je 1-2 keer per week een hele dag niets of je vast bijvoorbeeld tussen 8.00 uur en 16.00 uur.

Meer over vasten op het Orthica Health Science Congres

Marie-José Torenvliet staat tijdens het Orthica Health Science Congres op het Inspiratiepodium en vertelt over haar ervaringen met periodiek vasten. Heb je je nog niet aangemeld voor het congres? Doe dat dan nu!