Saffraan kan helpen stress te verminderen

18 augustus 2023

Het gebruik van 30 milligram saffraan per dag kan helpen bij het verminderen van psychische stress. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients. 


In deze dubbelblind en placebo gecontroleerde, crossover studie, kregen 19 gezonde jonge mannen in de leeftijd van 18-25 jaar, 30 mg saffraan of een placebo. Een klein kwartier na inname van de saffraan of placebo ondergingen de mannen een stress-test waarbij het cortisolgehalte op verschillende momenten werd gemeten; eerst net voor de stress-test en daarna 15, 30, 45, 60 en 75 minuten na de test. Ook werden subjectief ervaren gevoelens van stress en angst gemeten met een visueel analoge schaal. Na de test en metingen werden de groepen gewisseld waarbij de placebogroep nu saffraan kreeg, en de saffraan-groep nu placebo. De testen werden ook weer opnieuw uitgevoerd.


In vergelijking met placebo, ervaarden de mannen die saffraan kregen, significant minder stress en angsten. Ook was de cortisol afgifte vertraagd. Deze effecten laten zien dat saffraan psychologische en fysiologische stress reactie kan verbeteren. 


Dit is de eerste dubbelblinde gerandomiseerde crossover studie die het effect van saffraan op de fysiologische en psychologische stressrespons beschrijft en vergelijkt met een placebo.

Saffraan helpt stress te verminderen

Referentie

Pouchieu, C., et al. (2023). Acute Effect of a Saffron Extract (Safr'InsideTM) and Its Main Volatile Compound on the Stress Response in Healthy Young Men: A Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study. Nutrients, 15(13), 2921.