Relatie darmmicrobioom en vetopslag

4 juni 2018

In de grootste studie in zijn soort, analyseerden wetenschappers het faecale metaboloom ofwel de metabolieten van het darmmicrobioom van 500 tweelingparen. Ze hoopten zo een beeld te krijgen van de manier waarop deze metabolieten tot de ontwikkeling van visceraal (rondom de organen) en buikvet leiden. Het is bekend dat visceraal vet sterk geassocieerd is met de ontwikkeling van allerlei aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaat aandoeningen en obesitas.

In dit onderzoek werden 1116 darmmetabolieten onderzocht van tweelingen die meededen aan de Twins UK-studie studie. Dit liet een beeld zien van de manier waarop de darmen met vetten omgaan; hoe worden deze verwerkt en verdeeld? Het team keek tevens in welke mate dit genetisch bepaald is en in welke mate door omgevingsfactoren.

De analyse identificeerde biomarkers voor de vetopslag (zowel rond de organen als in de taille) in het lichaam. Tevens bleek dat de activiteit van het faecale metaboloom slechts zeer beperkt beïnvloed wordt door de menselijke genen (slechts 17,9%), maar vooral  (67,7%) werd bepaald door omgevingsfactoren zoals de voeding.

Dr. Jonas Zierer, eerste auteur van de studie concludeert: „Deze nieuwe kennis betekent dat wij door beïnvloeding van het darmmilieu zwaarlijvigheid kunnen beïnvloeden. Ons aangeboren risico om vet rond de buik te ontwikkelen, kunnen we niet beïnvloeden, maar we kunnen het darmmicrobioom wel degelijk met probiotica, medicatie of met vezelrijke voeding aanpassen. Door het faecale metaboloom te analyseren, hebben wij een momentopname van zowel de gezondheid van het lichaam als de complexe processen die in de darm plaatsvinden.“

Bron: Zierer J., et al. The fecal metabolome as a functional readout of the gut microbiome. Nat Genet. 2018 May 28. doi: 10.1038/s41588-018-0135-7.