Mensen die regelmatig paddenstoelen en zeewier eten leven langer

28 november 2022

Een recente studie (2022) laat zien dat mensen die gedurende langere tijd regelmatig paddenstoelen en zeewieren eten langer leven dan mensen die weinig of geen paddenstoelen en wieren gebruiken in hun voeding.1

Eerdere studies lieten al zien dat een hogere inname van paddenstoelen en zeewieren een verminderd risico geeft op het ontstaan van onder andere kanker, hypertensie, diabetes type 2 en cognitieve achteruitgang. Ook een recente meta-analyse vond een relatie tussen de consumptie van paddenstoelen en een verminderde kans op overlijden tijdens de duur van de betreffende studies.2

 

Bioactieve stoffen in paddenstoelen en zeewier

Paddenstoelen en algen zijn rijk aan bioactieve stoffen zoals vezels, mineralen, polysachariden (o.a. bèta-glucanen), vitaminen en antioxidanten. Paddenstoelen zijn bovendien rijk aan ergothioneïne, een zwavelhoudende antioxidant die niet in het lichaam aangemaakt kan worden. 

 

Langer leven bij regelmatig gebruik van paddenstoelen en zeewier

In deze nieuwe studie hebben de onderzoekers data geanalyseerd uit een Chinees cohort; de Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey. In deze Survey hebben deelnemers (allen ouder 65 jaar of ouder) aangegeven hoe vaak zij in het afgelopen jaar paddenstoelen en zeewier hebben gebruikt in hun voeding en hoe vaak deze voedingsmiddelen onderdeel waren van hun voeding op 60-jarige leeftijd. Ook is bijgehouden hoeveel van de deelnemers kwamen te overlijden gedurende de follow-up periode van bijna 6 jaar.
De onderzoeker vonden een relatie tussen het vaker gebruik van paddenstoelen en zeewier en een lagere kans op overlijden gedurende de follow-up periode. Vergeleken met de deelnemers die zelden paddenstoelen en wieren gebruikten, hadden de mensen die minstens één keer per week paddenstoelen en zeewier gebruikten, een 14% lager risico op overlijden gedurende de follow-up periode. Het laagste risico op overlijden gedurende de follow-up periode hadden de mensen die ook op 60-jarige leeftijd al regelmatig paddenstoelen en zeewieren gebruikten. 
De onderzoekers concludeerden dat Chinese ouderen (65+) die vanaf 60-jarige leeftijd regelmatig paddenstoelen en zeewier gebruiken als onderdeel van de voeding, de sterkste gezondheidsvoordelen hebben met het minste risico om op korte termijn te overlijden.

 

Paddenstoelen

Referenties

  1. Shen, J. et al. (2022). Association of Mushrooms and Algae Consumption with Mortality among Chinese Older Adults: A Prospective Cohort Study. Nutrients, 14(19), 3891. 
  2. Ba, D.M. et al. (2021) Prospective study of dietary mushroom intake and risk of mortality: Results from continuous National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2014 and a meta-analysis. Nutr. J., 20, 80.