Lactoferrine beschermt de slijmvliezen tegen virale infecties en inflammatie

29 september 2022

Uit een review (2020) blijkt dat lactoferrine effectief kan werken tegen virale infecties en bijkomende inflammatoire reacties.1 Virussen die griep of verkoudheid veroorzaken, alsmede het corona-virus, komen het lichaam binnen via de slijmvliezen van onder andere de neus, de keelholte en de luchtwegen. Op deze plekken is het aangeboren immuunsysteem sterk actief waarin de lichaamseigen stof lactoferrine een belangrijke rol speelt.

lactoferrine

Lactoferrine; een lichaamseigen antiviraal nutriënt

Er is groeiende interesse in de toepassing van natuurlijke middelen ter preventie en in de behandeling van virale infecties. Lactoferrine, een lichaamseigen glycoproteïne, is onderdeel van het aangeboren, niet-specifieke immuunsysteem en speelt een cruciale rol bij microbiële en virale infecties. Daarnaast heeft lactoferrine direct in de slijmvliezen anti-inflammatoire effecten en het helpt het het ijzermetabolisme te reguleren. Dit zijn interessante eigenschappen in de preventie en behandeling van virale infecties.

 

Effectieve virale bestrijding en modulatie van de inflammatoire reactie

In de review worden de eigenschappen van lactoferrine geanalyseerd en is het effect van lactoferrine bij een infectie met het corona-virus onderzocht. De onderzoekers concludeerden dat lactoferrine het coronavirus effectief kan bestrijden en ook de inflammatoire reactie kan moduleren. Op deze manier heeft lactoferrine een belangrijke rol in de natuurlijke barrière van de luchtwegen en het darmslijmvlies, en helpt het verstoorde ijzerstofwisseling als gevolg van virale infecties te herstellen.

 

Referentie

  1. Campione E, Cosio T, Rosa L, Lanna C, Di Girolamo S, Gaziano R, Valenti P, Bianchi L. Lactoferrin as Protective Natural Barrier of Respiratory and Intestinal Mucosa against Coronavirus Infection and Inflammation. Int J Mol Sci. 2020 Jul 11;21(14):4903.