Insulineresistentie; meer dan diabetes
Insulineresistentie is een aandoening die wereldwijd 15 tot 45% van de volwassenen treft. Dat is zeer verontrustend, aangezien insulineresistentie of hyperinsulinemie een nadelige invloed heeft op de bloedvaten, de ontstekingsrespons en het hormonale evenwicht. Deze effecten leiden op hun beurt tot een verhoogd risico op tal van chronische aandoeningen. Daarom gaat insulineresistentie niet alleen over diabetes, maar ook over overgewicht, apneu, hart- en vaatziekten, osteoporose, PCOS, psychische en neurologische problemen, niet- alcoholische leververvetting en darmaandoeningen. Kortom, de impact van insuline strekt zich uit over een breed scala aan gezondheidsproblemen.
Aanpak met voeding, leefstijl en het microbioom
Aan de hand van wetenschappelijke informatie en ervaringen uit de behandelkamers delen specialisten hun kennis en ervaring over de uitgebreide impact van insuline op de gezondheid.
Er wordt gesproken over onderstaande onderwerpen:
- Hoe herken je een cliënt die metabool niet gezond is?
- Wat neem je mee in het lichamelijk onderzoek?
- Wat zijn beschikbare methoden om insulineresistentie op te sporen?
- Welke rol speelt het darmmicrobioom?
- Wat is de waarde van koolhydraatarme- of ketogene voeding en voedingssuppletie bij metabole disfunctie?
- Wat is de relatie tussen metabole gezondheid en mentale problemen?
Onze ervaren sprekers beantwoorden deze en nog veel meer vragen tijdens het OHSC 2024. Kortom, je leert aan de hand van nieuwe inzichten hoe je een ontspoord metabolisme in een vroeg stadium kunt opmerken én vooral hoe je deze inzichten kunt benutten voor een gepersonaliseerde aanpak van metabole aandoeningen.